• Velkommen hos Nørager Dyrehospital. Vi har erfaringen, ekspertisen og hjertet til at tage os godt af dine dyr. Find flere informationer på denne side, eller kontakt os på mail eller telefon - 98 55 10 68.

Sterilisation af malkekøer

Det har normalt stor betydning for mælkeproduktionen i en besætning, at køerne hurtigt bliver med kalv og derved kan starte en ny laktation. Der vil dog altid være en gruppe af udsætterkøer, som ikke skal løbes igen, fordi de af forskellige årsager ikke kan holde til en ny kælvning. Det kan f.eks være køer med dårlige klove/lemmer eller for stort yver. Disse køer vil få regelmæssig brunst og være en kilde til uro i stalden, hvor de springer på andre køer, og kan være årsag til ydelsestab og i værste fald udskridninger.

 

Nogle gange vælger man derfor at inseminere disse køer for at få ro i stalden, og det betyder at de må udsættes før end fosteret bliver for stort. Desuden er der det etiske aspekt ved at slagte højdrægtige køer. Sterilisation af udsætterkøer kan derfor være et godt alternativ.

 

Rent praktisk foregår operationen gennem et hul i skeden, hvorved æggestokkene fjernes, så koen ikke længere kommer i brunst. Fordelene ved sterilisation er en mere stabil mælkeproduktion i længere tid og en bedre slagtekrop, da koen ikke skal bruge energi på at være i brunst. Desuden minimeres risikoen for udskridninger i forbindelse med brunst.

 

Hvis du har flere spørgsmål angående sterilisation af malkekøer er du velkommen til at kontakte jeres besætningsdyrlæge.

<!--@ParagraphImageText-->